Genderdysforie is een psychische aandoening waarbij kinderen intens emotioneel leed ervaren omdat ze het gevoel hebben dat ze op het verkeerde geslacht geboren zijn. Het is belangrijk op te merken dat transgender (ook wel trans genoemd) of gender non-conform zijn geen psychische aandoening is. Genderdysforie wordt alleen gediagnosticeerd als een kind ernstig wordt gestoord door het verschil tussen het geslacht dat het bij de geboorte heeft gekregen en het geslacht dat het voor zijn gevoel is.
Genderdysforie: Definitie
Een kind dat geboren is met een penis kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat het een meisje is, of andersom. Dit kan problemen veroorzaken thuis, op school en met vrienden. Hij kan last hebben van angsten, depressies of zelfmoordgedachten. In dit geval zou genderdysforie gediagnosticeerd kunnen worden, zodat het kind behandeling kan krijgen voor het emotionele leed dat verband houdt met zijn of haar genderidentiteit. De genderidentiteit zelf wordt niet beschouwd als een psychische stoornis.
Wat zijn de symptomen van genderdysforie?
Kinderen met genderdysforie ervaren een groot verschil tussen het geslacht dat ze bij de geboorte toegewezen hebben gekregen en het geslacht dat ze voor hun gevoel zijn. Ze kunnen zeggen dat ze zich gevangen voelen in het verkeerde lichaam of vragen om behandeld te worden als een ander geslacht. Kinderen en tieners die deze ervaringen hebben, identificeren zich vaak als transgender, maar niet alle transgenderkinderen lijden aan genderdysforie.
Het belangrijkste teken van genderdysforie is dat het kind extreme emotionele stress ervaart vanwege zijn of haar genderidentiteit. Hij kan angstig, depressief of suïcidaal zijn door het verschil tussen het geslacht dat hem bij de geboorte is toegewezen en het geslacht dat hij voelt te zijn. Dit verdriet leidt vaak tot problemen op school, thuis of met vrienden.
Hij kan zich ook dagelijks willen identificeren met de transgenderbeweging of zelfs Koop een transgendervlag en neem deel aan de Gay Pride. Je moet hem vooral niet vertellen dat dit allemaal niet “normaal” is, want dan kleineer je hem, je moet hem begeleiden en samen met hem zijn verlangens en angsten ontdekken.
Hoe wordt genderdysforie vastgesteld?
De diagnose genderdysforie wordt vaak pas gesteld als het kind zich zo overstuur voelt over zijn of haar geslacht dat het problemen krijgt op school, thuis of met vriendjes en vriendinnetjes. Dit verdriet is niet kortstondig, maar duurt langere tijd. Kijk uit!
Het verdriet dat gepaard gaat met genderdysforie wordt over het algemeen beschouwd als een sociologisch probleem. Het probleem is niet dat het kind zich van een ander geslacht voelt. Het probleem is dat we in een wereld leven die transgender- of genderdysforie vaak als abnormaal beschouwt, terwijl dat niet zo is. Dit betekent dat kinderen vaak te maken krijgen met de stress van het ontdekken van hun genderidentiteit en dat ze gepest, afgewezen of gediscrimineerd worden.
Hoe wordt genderdysforie behandeld?
De behandeling voor genderdysforie is erop gericht om kinderen te helpen omgaan met moeilijke gevoelens over hun genderidentiteit.
Het kind moet worden geholpen te begrijpen dat zijn emoties normaal zijn, dat er niets abnormaals aan is, zodat het zich beter voelt over zichzelf.
Daarnaast helpt een zorgverlener kinderen en hun familie te bepalen hoe het kind zijn of haar geslacht op een gezonde manier kan uitdrukken, zodat het zich goed voelt. Soms kan dit een hormoonbehandeling of een geslachtsveranderende operatie inhouden, die het lichaam van het kind in overeenstemming kan brengen met zijn of haar interne geslachtsidentiteit. Een therapeut kan gezinnen helpen beslissen of deze opties geschikt zijn in de specifieke situatie van het kind.
Je moet altijd advies inwinnen bij deskundige professionals voordat je beslissingen neemt of keuzes maakt.
Risico op andere stoornissen
Kinderen met genderdysforie hebben vaak last van depressie en/of angst en lopen een groter risico zichzelf iets aan te doen of een zelfmoordpoging te doen. Als u denkt dat uw kind of tiener suïcidaal is, kunt u naar Solidarites-Sante.gouv.fr of bel 15 of .112 (Europees nummer) om hulp en bijstand te vinden in een noodgeval.
Lees ook op onze BLOG: